Hållbarhetspriset 2015

Hållbarhetspriset som årligen delas ut av Miljöpartiet de gröna i Vänersborg tillfaller 2015 Dalslands södra biodlarförening.

Motivering

Frukter och grönsaker behöver bin! Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Bin ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad.

Binas absolut viktigaste uppgift är att pollinera växter och därmed möjliggöra deras befruktning. Det är brist på pollinerande insekter i den svenska naturen. Därför behöver den fler bin. Det är också brist på svensk honung. Vi måste importera stora mängder varje år.

Pollineringen kan bidra till att utrotningshotade växter lever vidare. Den ger även större skördar av frukt och bär i den omgivande naturen. Honungsbina hotas av bekämpningsmedel och sjukdomar.

Miljöpartiet i Vänersborg vill därför uppmärksamma våra biodlares viktiga arbete för oss alla.

Om prisutdelningen

Priset överlämnades 6 juni under Aqua Blå, på lilla scen på Hamngatan söndagen. Prisutdelare var Marika Isetorp MP-Vänersborg

Priset bestod av ett diplom samt en svensktillverkad textilprodukt med unikt fototryck från Vividfoto/textil, som bidrar till bättre förutsättningar för fattiga och underprivi­legierade människor i provinsen Yunnan i Kina.

Mottagare av priset var en representant för Dalslands södra biodlarförening.